Ser du förtvivlat på din trädgård den här tiden på året? Vart har all färg tagit vägen? Allt verkar grått och trist. Som tur är behöver det inte vara så. Även på vintern kan din trädgård vara vacker och inbjuda dig att gå ut. I den här bloggen berättar jag hur du gör detta, hur du får mer liv i din trädgård och vad du kan göra i din trädgård den här månaden.

Ge mysiga tillbehör i din trädgård
Förvandla din vinterträdgård till ett sagoutrymme med en vacker utomhusspis, eldbord, varma fårskinnsmattor, stämningsfull julbelysning eller annan trädgårdsbelysning.

 

Välj rätt plantering
Många växter har vackert färgade stjälkar (kornell) på vintern eller håller fast i sina blad (till exempel snöboll och glansmispel). Se till att dessa vintergröna buskar inte är alla på ena sidan. Men fördela dem jämnt över din trädgård. Om du lägger dem alla på ett ställe ser det bara ut som att din trädgård är krokig. Lämna växter med en vacker vintersiluett i trädgården. Om du bara beskär dem på våren kommer du att njuta av stillebenet i din trädgård hela vintern. Bra för detta är t.ex. strutblomma (Echinacea), stengröt (Sedum spectabile) och hortensia (hortensia).

Återställ eller förstör jorden
Det här är en bra tid på året att förstöra jorden i din trädgård. Lägg ett tjockt lager av löv och växtrester mellan buskar och växter. Maskarna går sedan till jobbet för dig och omvandlar löven till ett näringsrikt ämne för växterna. Lagret med kompost fungerar också som ett skönt varmt täcke och skyddar jorden från kyla och uttorkning. Jorden i din trädgård kommer att vara mycket mer bördig under den kommande växtsäsongen och kommer också att mycket bättre kunna behålla fukten.

Djur som stannar i din trädgård
Städa inte i trädgården för tidigt. Att utelämna allt gör att larver och andra insekter kan gömma sig bland bladen och grenarna. Igelkottar gillar också att övervintra under ett tjockt lager av löv. Om det är väldigt kallt kommer fåglarna i din trädgård att leta efter insekter och annan god mat. Detta kommer verkligen att väcka liv i din trädgård!

mata fåglar
Om det är väldigt kallt, tänk på fåglarna och ge dem något att äta. Tänk på fettbollar, jordnötter, frön och växter som fåglar kan äta som murgröna och eldtorn. Bären innehåller mycket proteiner och fetter som är väldigt näringsrika för djur. Mata fåglarna tidigt på morgonen och igen i slutet av dagen. Och glöm inte att lägga ner en skål med vatten.

Fundera på planer för den nya trädgårdssäsongen
Nu är det dags att ta en kritisk titt på din trädgård. Hur vill du att trädgården ska se ut på våren? Kanske vill du flytta stigen till boden eller skapa en extra altan på baksidan av trädgården? På våren kommer dessa planer ofta inte till stånd eftersom växterna kräver all uppmärksamhet.