Beskär fjärilsväxter.
Denna robusta blickfångare är alltid populär bland trädgårdsentusiaster eftersom få växter är enklare.
Det är viktigt att veta att fjärilsbusken bildar blommor på de årliga grenarna. Och detta indikerar också direkt vad som ska beskäras.

Fjärilsbusken har sitt namn till de färgglada blommorna fulla av nektar som lockar till sig alla sorters fjärilar. I mitten till sensommaren bär denna buske massor av långa överhängande spadix med hundratals små blommor i slutet av årsskotten. Ofta är det en andra blomning med lite mindre blommor på sidoskotten. Det finns många sorter tillgängliga med färgglada variationer.

Fjärilsbuskar är stora trassliga buskar obeskurna
Fjärilsväxter är tåliga, lövfällande buskar med djupgröna spikformade blad som ofta har en silvrig undersida. De ljusbruna grenarna blir senare mörkbruna och slutligen mattgrå. De äldre grenarna får sprickor och djupare räfflor. Fjärilsbuskar trivs i alla jordtyper och blir kupolbuskar i varmare klimat. En obeskuren fjärilsbuske blir så småningom en tät, trasslig buske med många små blommor. Denna vana indikerar behovet av drastisk årlig beskärning för att producera större, starkare skott och större, vackrare blommor.

När beskär man en fjärilsbuske
Tidig beskärning av unga fjärilsplantor – Beskär unga fjärilsplantor för ett buskigt utseende med starka skott från 30 cm över marken. När vårens tillväxt börjar, ta bort alla tunna svaga eller skadade grenar. Sätt tillbaka de återstående skotten på det tredje eller fjärde knopparet för att utveckla en ny ram på 30 cm från marken, så att en kort stam uppstår.

Beskärning av fjärilsväxter – För att blomma bra behöver en fjärilsbuske årlig beskärning. Inte bara för att ta bort gamla grenar som gradvis täpper till busken, utan också för att stimulera bildandet av nya blommande skott. Beskär alla gamla grenar tillbaka till stammen på våren för att förlänga växtperioden och säkerställa god blomning från sommar till höst. Ta bort tunna, svaga skott året runt upp till stammen, eftersom dessa sällan ger bra blommor och kommer att dra till sig skadedjur och sjukdomar.

Butterfly Plant Rejuvenation Prune – Oklippta fjärilsbuskar blir täta överfulla buskar. De utvecklar många tunna, svaga, välvda stjälkar med få blommor som alla är i spetsarna och därför nästan osynliga från gonden. För tät tillväxt gör också fjärilsbusken sårbar för skadedjur och sjukdomar. Detta kan vändas genom kraftig/rigorös beskärning eller skärning av fjärilsplantan på stammen. Beroende på tjocka grenar och skott, sätt tillbaka busken på sin ursprungliga ram med en såg eller räfsax på våren, så att ersättningsväxt skapas. En månad efter denna tunga beskärning, ta bort alla svaga, tunna, unga skott och lämna de starkaste.